نرده راه پله در دنیای امروز بسیار پر رونق می باشد. در همین راستا می توان در زمینه ساخت و ساز طرح و ایده های متنوع را در در طراحی المان های مختلف، طراحی داخلی و نمای ساختمان مشاهده کرد. برای نرده راه پله به عنوان یکی از المان های با اهمیت در زمان ساخت از طرح های بیشماری می توان استفاده کرد.
راه پله طرح های مختلفی دارد که با نگاه کردن به آن، متوجه زیبایی هرکدام از آن ها می توان شد. اما زمان انتخاب نرده یکی از نکاتی که توجه به آن را باید در اولویت قرار داد، دکوراسیون داخلی محیط مورد نظر می باشد. به این دلیل که با انتخاب درست مدل و متریال نرده می توانید به جذابیت و زیبایی منزل خود بیفزایید.
همچنین باید بدانید که نرده راه پله نه تنها به عنوان یک المان برای نمای پله کاربرد دارد بلکه یکی از عناصر دکوراتیو برای زیباتر کردن ساختمان هم به شمار می رود. از آنجایی که اکثر افراد امروزه آپارتمان و ساختمان های خود را به صورت دوبلکس می سازند. در نتیجه برای اتصالات طبقات به یکدیگر استفاده از راه پله نیاز است و برای امنیت بیشتر پیشنهاد می شود نصب نرده راه پله را در دستور کار قرار دهند.
انواع نرده را نام ببرید؟
نرده استیل
نرده آلومینیومی
نرده سنگی
نرده چوبی
نرده استیل همراه با شیشه
نرده سیمانی








نرده استیل
به دلیل ظاهر لوکس، براق، صیقلی و ظریف نرده استیل در طراحی داخلی و خارجی ساختمان استقبال زیادی از آن می شود. اگر در گذشته استفاده از نرده تنها به دلیل امنیت بود، امروزه زیبایی و کیفیت نیز از دلایل انتخاب آن است. عواملی که باعث شده اند استقبال از نرده ی استیل زیاد شود این است که ضد زنگ است و نگهداری آن آسان می باشد، همچنین نظافت و تمیزی آن در ساختمان راحت تر است. طرح های متنوعی برای نصب نرده وجود دارد و نصب آن به سرعت پایان می گیرد، مقاومتی که استیل در برابر ضربه، فشار و زنگ زدگی دارد آن را به گزینه ای مناسب برای پیاده سازی در راه پله ها و بالکن ها کرده است.
طراحی نرده استیل راه پله
مسیر ارتباطی در ساختمان بین طبقات مختلف راه پله ها هستند که فضای کناری آن ها خالی است و ممکن است باعث ایجاد سقوط و خطراتی شود. برای ایمنی در برابر این خطرات می توان از نرده استیل استفاده کرد. در طراحی نرده استیل راه پله باید استانداردهای لازم که ذکر می شود رعایت شود. ارتفاع نرده و تعداد گاردهای محافظ دو عاملی هستند که در هنگام پیاده سازی نرده استیل در راه پله باید به آن ها توجه کرد و سازمان آتش نشانی نیز آن را تایید کند.ارتفاعی که نرده راه پله دارد 90 الی 110 سانتی متر است و گاردهای محافظ تعدادی بین 5 الی 8 ردیف موازی دارند. در نرده استیل راه پله معمولا از اجزایی مثل گاردهای محافظتی، لوله های استیل، پایه ها و یراق آلاتی که پایه و گاردها را به دستگیره متصل می کنند، استفاده می شود که هر کدام قطرهای خاصی دارند. قطر پایه 38 میلی متر، قطر گاردها 16 میلی متر، قطر لوله ها 51 میلی متر و قطر یراق آلات 16 میلی متر است.
روش نصب نرده استیل راه پله
برای اینکه بدانیم طول هندریل استیل مورد نیاز چه میزان است در ابتدا به اندازه گیری متراژ راه پله می پردازیم. سپس مشخص می کنیم پایه های نرده در چه مکانی روی کف پله ها قرار بگیرند. فاصله ای که باید پایه های نرده از لبه پله داشته باشند 5 الی 7 سانتی متر است. فاصله کمتر باعث ایجاد مشکلاتی می شود، مثلا باعث می شود در مرحله سوراخ کاری، سنگ کف پله ترک بردارد و یا بشکند. با استفاده از میلگرد مخصوص و چسب، پایه های نرده استیل را به محل سوراخ کاری متصل می کنند، این میلگرد نقش شاسی را برای نرده دارد. این پایه ها از لوله استیلی که 38 میلیمتر طول دارد می باشد و یا پروفیل استیلی 40*40 می باشد. بعد از این مراحل یراقی که جهت نگهداری گاردها می باشد، نرده را به پایه متصل می کند که جنس این یراق از لوله استیلی با 26 میلیمتر قطر و یا از پروفیلی 20*20 میلیمتر است. در مرحله آخر اتصال بین پایه و هندریل استیل صورت می گیرد و می توان با تراز کردن به تنظیم پایه ها پرداخت چون تمام لوله ها باید در فاصله های یکسان و روی یک خط موازی باشند.

نرده آلومینیوم
یکی از رایجترین انواع نردههای به کار رفته در راه پله منازل و آپارتمانها محسوب میشود. ویژگیهایی همچون سبک بودن وزن و همچنین استحکام بالا و عدم زنگ زدگی موجب شده تا اتصالات نرده آلومینیوم به راحتی در هر موقعیت و مکانی جز انتخابهای اولیه محسوب شود. اما این نوع نرده نیز همانند دیگر جنسهای حفاظ و نرده محاسن و ایراداتی دارد.
ویژگیهای نرده آلومینیومی
آلومینیوم فلزی کم وزن، نقرهای رنگ و با انعطافپذیری زیاد است که به خاطر لعابی که روی آن ایجاد میشود، هیچگاه با قرار گرفتن در معرض هوا دچار زنگزدگی و تغییر رنگ نمیشود. این فلز مقاوم و غیرقابل اشتعال به وفور برای ساخت نرده آلومینیومی در مکانهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. ماندگاری این جنس از نردهها چندین برابر از نرده استیل بیشتر است و در مناطق شرجی کمتر دچار اکسیدشدگی میشوند. نکته دیگری که باید در مورد خرید نرده آلومینیومی بدانید این است که نصب و جوشکاری این نردهها بسیار ساده است و نیازی به جوشکاری و رنگ اضافی ندارند؛ این موضوع موجب میشود تا آسیب کمتری به پلهها وارد شود و نصب آن در مدت زمان کمتری انجام شود.
کاربرد و مزایای نرده آلومینیومی
از نرده آلومینیومی در مکانهای مختلفی همچون منازل مسکونی و آپارتمانهای اداری به وفور استفاده میشود. استحکام و نصب راحت این نردهها موجب شده تا در بسیاری موارد از آنها به عنوان حفاظ پنجره و بالکن نیز استفاده شود. از طرفی این نردهها در معابر عمومی نیز بسیار مورد استفاده قرار میگیرند.
نرده آلومینیومی نسبت به سایر انواع نردهها از مزایایی متعددی برخوردار است:
- تنوع زیادی در شکل و مدلهای این نوع نرده وجود دارد
- استحکام و ماندگاری زیادی در مقایسه با سایر جنسها دارد
- مقاومت زیادی در برابر فشار و ضربه دارد
- دوام این نردهها ۵ برابر از نرده آهنی و استیل بیشتر است
- امکان بازیافت و تعویض این نردهها به سادگی وجود دارد
- نصب نرده آلومینیومی بسیار ساده و بدون درسر است
- در هوای شرجی اکسید و پوسیده نمیشود
- در نصب این نوع نرده نیازی به جوشکاری نیست
معایب نرده آلومینیومی
هرچند که محاسن نرده آلومینیومی نسبت به معایب آن بسیار بیشتر است، اما در ادامه میتوانید با معایب نرده آلومینیومی نیز بیشتر آشنا شوید.
- پیوستن قطعات نرده آلومینیومی به هم مراحلی نسبتاً تخصصی دارد که افرادی که آن را نصب میکنند باید به طور کامل با روال کار آن آشنا باشند.
- یکی دیگر از معایب نرده آلومینیومی این است که برای اجرای فرآیندهای پوشش روی آلومینیوم آن نیاز به تجهیزاتی دقیق و پیچیده است.
- قیمت نرده آلومینیومی راه پله معمولاً نسبت به نردههای استیل بیشتر است.

نرده سنگی
سنگ به دلیل داشتن مقاومت و استحکام بالا و همچنین قابلیت حکاکی و برش کاری روی آنها یکی از بهترین و پرطرفدارترین متریال ها برای تزیینات ساختمان می باشد. نرده های مورد استفاده در فضای باز و فضای داخلی ساختمان تقریبا کاربرد مشابهی در حفظ امنیت و زیبایی نما و دکوراسیون دارند. نرده های مورد استفاده در فضای باز بیشتر در معرض شرایط جوی قرار می گیرند به همین دلیل باید دارای مقاومت بالایی باشند به همین علت نرده های سنگی بسیار مناسب می باشند.
انواع نرده سنگی
انواع نرده های سنگی می توانند از جنس سنگ های طبیعی و سنگ های مصنوعی باشند همچنین شکل آنها نیز متفاوت و می توانند به صورت چهارگوش یا گرد، مدل رومی کلاسیک، طرح تیتان، طرح آریو، طرح ژاکلین، طرح رایمون، طرح زمرد و … و دارای جنس متفاوت مانند سنگ های تراماربل، تراورتن، مرمریت و … باشند. نرده سنگی نسبت به سایر حفاظ ها محبوبیت بیشتری دارد زیرا سنگ های طبیعی با داشتن تنوع در رنگ و نقش های طبیعی زیبایی خاصی دارند و همه ی افراد با همه ی سلیقه ها جذب آن می شوند و باعث ایجاد حس آرامش در ذهن بیننده ها می شود. نرده های سنگی برای استفاده در راه پله ها، بالکون ها، تراس، پشت بام و … بسیار مناسب می باشند.
خصوصیات نرده سنگی
- نرده سنگی یکی از بهترین حفاظ ها از لحاظ داشتن استحکام و مقاومت بالا می باشد و طول عمر مفید زیادی دارد.
- نرده های سنگی ضد حریق هستند و در صورت آتش سوزی به هیچ عنوان آتش را گسترش نمی دهند.
- نرده های سنگی برا خلاف نرده های چوبی قابلیت شستشو دارند و در برابر آب و رطوبت مقاوم هستند.
- نرده های سنگی در برابر آفتاب بسیار مقاوم هستند برخلاف نرده های فلزی که در برابر آفتاب زنگ می زنند.
- نرده های سنگی بر خلاف نرده های استیل که در برابر آفتاب به مرور زمان سیاه می شوند در برابر آفتاب مقاوم هستند.
- نرده های سنگی به دلیل داشتن رنگ های متنوع و زیبا نیاز به رنگ کردن ندارند.
- نرده های سنگی در تراس، راه پله، پشت بام و … امنیت بسیاری ایجاد می کنند و رفت و آمد را آسان تر می کنند.
- این نوع نرده ها در برابر ضربه و یخبندان نیز بسیار مقاوم هستند.
- در برابر انقباض و انبساط ترک برنمی دارند.
- نرده های سنگی دارای قابلیت نصب آسان با سر نرده های ابزار خورده و زیبا می باشند.
- به علت داشتن قابلیت حکاکی و برش کاری طرح های زیبا و متنوعی دارند.
- نرده های سنگی به علت طبیعی بود حس ایجاد حس آرامش در بیننده ها می شود.

نرده چوبی
یکی از انواع نرده راه پله که برای فضای داخلی بسیار مناسب بوده، استفاده از نرده چوبی در دکوراسیون منزل است. به گفته گروه صنایع چوب رز، چوب به دلیل نوع متریال و ویژگی های منحصر به فرد در همه فضاها به بهترین شکل ظاهر می شود. آنچه در مورد نرده چوبی اهمیت دارد، ترکیب متریال و قرار گیری آنها در کنار چوب است.
اهمیت نرده چوبی
عبور کردن از پلههای بدون حفاظ یکی از ترسناکترین و خطرناکترین اتفاقهایی است که میتواند خطر افتادن افراد را از ارتفاع بالای پلهها به میزان زیادی افزایش دهد. به همین دلیلف از نردهها برای محافظت از افراد در هنگام بالا و پایین رفتن از پله و یا در قسمت تراس خانه استفاده میشود. از طرف دیگر، پلههای بدون نرده هیچ زیبایی و جذابیتی ندارند و به همین دلیل گاهی برای زیباتر به نظر رسیدن مسیر راهپلهها از نردهها چوبی زیبایی استفاده میشود. نردههای چوبی حس کلاسیک و لوکس بودن به فضای راهپلهها میدهند و امنیت افراد ساکن در ساختمان را نیز فراهم میکنند. به علاوه، نرده چوبی تراس میتواند جلوه فوقالعادهای به ظاهر خانهتان ببخشد و ضمن حفاظت از شما نمای بیرونی ساختمان را نیز تا حدود زیادی تحت تأثیر قرار دهد. به یاد داشته باشید که نرده پله چوبی بهتر است از جنس چوب و یا طرح چوب باشد تا با پلهها هماهنگی بیشتری داشته باشد. مدل نرده راه پله چوبی درست همان چیزی است که میتواند فضای راه پلههایتان را به مکانی دلپذیر و دوست داشتنی تبدیل کند
مهمترین ویژگیهای نرده چوبی
نردههای چوبی یکی از متداولترین و محبوبترین انواع نردهها هستند که از دیرباز تاکنون مورد استفاده قرار میگیرند. انواع نرده چوبی به دلیل ظاهر چوب مانند خود و حسی که به بیننده القا میکنند، هیچگاه از مد نمیافتند و همواره مورد توجه هستند. حس طبیعی بودن و شادابی بخشیدن به محیط در کنار لوکس بودن موجب شده تا علیرغم نگهداریهایی که شاید این نوع نردهها نسبت به انواع فلزی و جنسهای دیگر نردهها داشته باشند، بیشتر مورد استقبال قرار بگیرند.
نکاتی که باید در انتخاب نرده چوبی به آن توجه کنیم
توجه داشته باشید که هنگام خرید انواع نرده های چوبی باید به کاربرد، میزان هزینه و شرایطی که قرار است نرده را در آن نصب کنید، توجه داشته باشید. هر نرده چوبی بسته به جنس چوب میتواند برای مصارف خاصی در داخل یا خارج ساختمان مورد استفاده قرار گیرد؛ برخی از انواع نرده چوبی برای استفاده در راه پله مناسبتر هستند و به کار بردن آنها به عنوان نرده تراس یا نرده کنار باغچه، چندان مناسب نیست. بسیاری از مدلهای نرده راه پله چوبی مناسب نصب در تراس و فضای باز نبوده و برای محیط داخل ساختمان طراحی شدهاند. برخی مدلها نیز چنان هزینه بالایی دارند که خیلی از افراد ترجیح میدهند از آنها تنها در داخل ساختمان استفاده کنند تا بتوانند سادهتر از آنها مراقبت کنند مدلهای طراحی شده انواع نرده چوبی نیز معمولاً بر اساس موقعیتهای متفاوت طراحی شده است. برای مثال، نرده چوبی طراحی شده برای دور باغچه یا تراس را نمیتوان به عنوان نرده چوبی پله استفاده نمود و یا مدل نرده راه پله چوبی را نمیتوان برای تراس استفاده کرد. ظرافت، طراحی و حتی قیمت نرده چوبی به کار رفته در هر نوع از اینها با هم متفاوت است و بهتر است هوشمندانه و با توجه به نیاز هر فرد انتخاب شود.

در فضای داخلی ساختمان، نرده راه پله چه اهمیتی دارد؟
اگر می خواهید در فضای داخلی ساختمان خود راه پله ای ایمن داشته باشید، استفاده از نرده راه پله ضروری می باشد.
از آنجایی که نبود نرده برای راه پله با احتمال سقوط کودکان و افراد سالمند به دلیل نبود کنترل همراه است، پیشنهاد می شود حتما از نرده راه پله استفاده نمایید تا امنیت خود را تامین کنید.
فقط دقت کنید که ارتفاع راه پله کمتر از 75 سانتی متر و بیشتر از 85 سانتی متر نباشد زیرا فاصله ایجاد شده بین میله های نرده از اهمیت بالایی برخوردار است و دلیل آن هم عدم عبور کودک از بین دو نرده می باشد. در نتیجه با توجه به نوع نرده باید فاصله 10تا 15 سانتی را برای آن در نظر گرفت.

فلز در نرده راه پله چوبی چه تاثیری می تواند داشته باشد؟
اگر از ترکیب فلز در نرده راه پله چوبی استفاده شود، به جذابیت بیشتر آن کمک می کند. در صورتی که فلز به کار گرفته شده در ترکیب نرده چوبی ساده باشد، یعنی سبک مدرنی را انتخاب کرده اید که امروزه طرفداران زیادی دارد. برای داشتن خانه ای با ظاهر مینیمال، رنگ طوسی فلز بدون رنگ را انتخاب کنید.
چنانچه از تزیینات بیشتری در ترکیب راه پله چوبی با فلز استفاده کنید و به آن انحنای بیشتری بدهید، یعنی سبک کلاسیک را در پیش گرفته اید. همچنین برای انتخاب متریال نرده و راه پله و ظاهر آن، سبک دکوراسیون خانه خود را در نظر بگیرید تا بهترین نتیجه ای که انتظار دارید را کسب کنید.
البته روش های دیگری برای ترکیب با نرده راه پله چوبی وجود دارد که ما در این مقاله به یکی از آن ها اشاره کردیم.
ارتفاع نرده راه پله
به منظور حفظ ایمنی و همچنین زیباتر به نظر رسیدن راهپلهها، ضوابط ارتفاع نرده راه پله در انواع مدلها و شرایط مختلف طبق قوانین مشخصی تعیین شده است. در واقع، نردهها ازالزامات راه پله محسوب میشوند و ارتفاع نرده راه پله طبق مقررات ملی ساختمان به ما نشان میدهد که در زمان ساخت و اجرای نردهها طبق قوانین و مقررات ملی وضع شده باید چگونه عمل کنیم و ارتفاع نرده راه پله در داخل و خارج از ساختمان باید با توجه به چه معیارهایی سنجیده شود. به منظور تأمین موارد امنیتی ساختمان، اندازه استاندارد راه پله ها با توجه به اینکه در یک ساختمان اداری واقع شده یا یک منزل مسکونی، تعیین میشود. از طرف دیگر، ارتفاع نرده راه پله باید به گونهای باشد که با سبک و دکوراسیون سایر قسمتهای ساختمان همگون و متوازن باشد.
